Sunt sau nu feministă?

feminism-meaning.jpg

Feminismul reprezintă un “set de teorii sociale, mișcări sociale și politice, filozofii morale motivate de interesul pentru problema egalității sociale, politice, economice între femei și bãrbați și de găsirea de soluții pentru diminuarea discriminărilor de gen din societate”. (Grunberg, 2010, p. 228)

În timpul comunismului cu toți știm că nu exista o egalitate între barbați și femei. Persoanele de gen feminin neavând multe posibilități de a-și face o carieră cum pot în ziua de astăzi. Nici nu se aducea în discuție că femeia ar putea să fie secretară, asistent medical, învățătoare, medic sau să aibă alte funcții mai importante. Ea avea un singur rol, mai exact, trebuia să se ocupe de treburile gospodărești și să fie capabilă să își crească copiii. Poate că existau și câteva excepții, dar în niciun caz nu erau egale cu bărbații, locurile de muncă fiind destul de limitate pentru femei.  Chiar și în Dex dacă vom căuta definiția femeii vom vedea că aceasta este “persoană de sex feminin căsătorită, soție, muiere, femeie angajată pentru treburi gospodărești”.  Astfel, femeia este văzută ca fiind inferioară bărbatului, el fiind cel care are rolul de a întreține familia.

În urma celor menționate mai sus a apărut feminismul, o mișcare socială care este văzut ca fiind un produs al epocii moderne. În România acesta a luat amploare încă din secolul al XIX-lea (1815), cam în aceiași perioadă cu cel din Occident. Femeile care au luat atitudine au fost cele care aveau un înalt nivel de educație, având și o cultură dezvoltată. Pe lângă cele menționate mai sus de către mine în ceea ce privește locurile de muncă, În Codul Civil din acea vreme femeile erau văzute ca fiind incapabile din punct de vedere social, economic, cultural și politic, fiind asemănate cu minori care nu aveau niciun drept. Ele nu aveau voie să închie, să semneze anumite acte fără a avea acordul soțului sau al justiției, dacă aveau venituri nu aveau cum să le gestioneze, ba mai mult dacă acestea doreau să se căsătorească cu un bărbat strain își pierdeau naționalitatea. Mai exact ele erau lipsite de drepturi civice.

Feminismul are în centru drepturile femeii şi lupta împotriva inegalităţii de gen încă din secolul al XIX -lea, iar datorită acestei mişcări femeile au astăzi dreptul la vot,  au dreptul la funcţii importante din societate şi au devenit mult mai independente.  Este adevărat că încă este văzută ca fiind persoana care trebuie să se ocupe în mare parte de treburile gospodărești, acest lucru fiind văzut ca fiind ceva normal datorită culturii tradiționale, dar cu toate acestea ea are dreptul de a fi o persoană activă pe piaţa muncii care contribuie la veniturile familiei, iar de multe ori vom găsi femei şi la conducerea unei țări, unei organizații etc.

Dacă în rândurile de mai sus am vorbit despre ceea ce înseamnă feminismul și am prezentat o scurtă istorie, în rândurile de mai jos îmi voi expune punctul de vedere și voi spune dacă sunt sau nu feministă.

Cei care sunt feminiști susțin că femeile și bărbații sunt egali, deci anti-feminismul este văzut ca fiind opus, mai exact din această categorie fac parte cei care vor o societate bazată pe patriarhat. Eu personal, mă consider o feministă, deoarece datorită acestei mișcări noi, femeile avem dreptul la vot și dreptul de a munci și de a avea un rol în societate. În ceea ce privește implicarea în această mișcare pot spune că nu am reușit să particip fizic la nicio întâlnire feministă sau să fiu interesată să citesc foarte multe despre acest subiect. Nu mă consider o persoană care dorește cu orice preț să existe egalitatea totală între bărbați și femei, deoarece consider că acest lucru nu este prea posibil, însă îmi doresc să existe un echilibru în societate.  De multe ori se vede cu ochiul liber că femeile sunt un pic în dezavantaj față de bărbați atunci când vine vorba de drepturi, de ocuparea unui loc de muncă într-un domeniu mult mai masculinizat.  Aici putem vorbi și de așa numitul fenomen „tokenism” care se poate întâlni în politică, femeile de multe ori primind o funcție importantă doar de fațadă și pentru a le arâta societății că nu există discrminare.

Feminismul este cel care urmărește să schimbe societatea dintr-una patriarhală, într-una în care să nu existe dominație  și presiune. Se știe foarte bine că există tabere în ceea ce privește feminismul, există persoane care sunt contra acestei mișcări și persoane care sunt pro. Eu personal nu  sunt contra acestei mișcări, dar nici nu sunt de acord cu feminismul prea radical care vrea să scoată în evidență că femeile ar trebui privite cu superioritate, nu cu egalitate.  Ca argument pro pentru această mișcare voi menționa, așa cum am spus și mai sus că poate ajuta la existența unui echilibru în societate.

În concluzie, eu personal nu mă consider o persoană inferioră bărbatului sau nu simt că drepturile  mele sunt încălcate și că nu pot face anumite lucruri din cauza genului, dar cu toate acestea sunt conștientă că mă pot lovi în orice moment de o situație în care îmi voi da seama că sunt defavorizată pentru că sunt femeie. Am citit diverse articole, cărți și am și observat că femeile sunt de multe ori discriminate și apar tot felul de stereotipuri în multe instituții sociale.

top-5-feminist-movements-4-622x415

Bibliografie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s